Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Виставка Софії Зайченко "Розповідь про хмари та кораблі" - гарячий батик. (м. Львів)

 

 

 

Софія Зайченко Олександрівна.

Народилася 16 червня 1991 року у Львові. Працює і живе у Львові. З 14 років навчалася в школі мистецтв Оксани Бондарук. Закінчила кафедру художнього текстилю Львівської національної академії мистецтв, захистила диплом з відзнакою та отримала ступінь магістра у 2013 році.


Здійснила 5 персональних виставок:

  •          лютий 2013 - виставка батику і живопису (м.Львів);
  •          вересень 2013 - виставка "Живопис. Графіка. Художній текстиль" (м.Бережани);
  •          травень 2014 - виставка батиків "Вітрило долі" (м. Сургут).
  •          червень 2014 - виставка живопису "Одного сонячного дня" (м. Київ)
  •          вересень 2014 - виставка гарячого батику "Розповідь про хмари" (м. Вроцлав)


Брала участь у 28 спільних виставках в Україні та закордоном. Активна учасниця живописних та текстильних пленерів.

Відзнаки та нагороди:

2010 - І нагорода, конкурс-виставка студентських робіт, м. Львів, Україна

2011 - відзнака на виставці художньго текстилю. Ковари, Польща (гарячий батик "Осінь")

2012 - ІІІ нагорода на всеукраїнській виставці живопису, Стрий

2013 - відзнака на міжнародні виставці художньго текстилю. Ковари, Польща (гарячий батик "Серед хвиль", "Корабель архітектора")

2014 - І нагорода на міжнародній виставці художньго текстилю в Коварах, Польща, за роботу "Переплетення доріг або клубок шляху"

 

Зараз займається живописом, художнім розписом тканини в техніці гарячого батику та комп'ютерною графікою (гейм дизайном та ілюстрацією).

Виставка «Розповідь про хмари та кораблі» є другим знайомством киян-поціновувачів мистецтва з творчістю Софії Зайченко на гостині у Музею Гетьманства. Якщо минулого разу у нас була можливість знайомитися з олійним живописом та міні-інсталяціями, то цього разу мисткиня виставляє роботи, виконані в техніці гарячого батику, створені протягом останніх 2 років.

У цій техніці художниця почала активно малювати ще за студентства, і тоді ж розпочала брати участь у текстильних пленерах в Україні та Польщі. Текстильні пленери цікаві тим, що протягом них хтось тче гобелени, хтось робить картини з войлоку і ручного паперу, хтось розписує тканину, хтось в’яже картини, хтось створює текстильне експерементальне перформативне мистецтво.

Софія створює у техніці гарячого батику повноцінні картини та інтер’єрні рішення, які вже знайшли своїх поціновувачів у Польщі та серед львів’ян, а тепер така ж можливість випадає киянам. Навчилася цієї техніки у професора академії мистецтв Марти Токар. Вона ж порекомендувала Софії 5 років тому поїхати в Ковари, місто серед Карконошських гір, що в Польші, де вже 40 років проводиться щорічний текстильний пленер, на якому художники з різних країв збираються за спільним зацікавленням - художня тканина. З того часу Софія щороку бере участь у пленерах з власними батиками, які справляють відчутний вплив на плин Коварських симпозіумів-пленерів.

На виставці "Розповідь про хмари та кораблі" представлено дві серії батиків: про кораблі і про хмари.

Серія кораблів за задумом художниці зображає алегорію долі людини в кораблях. Кожна доля - окремий корабель, який пливе в безкрайому морі життя... Чим зустрічає море життя корабель тієї чи іншої долі - штормом або штилем, або ще якоюсь стихією - у кожного своя доля. Серед робіт цієї серії можна знайти корабель архітектора, складаний з геометричних форм і будинків. Корабель акробатів - люди, що розкривають вітрила перед штормом. Кораблі закоханих, які пливуть у небі серед рожевих ранкових хмар, летять у мрії. Деякі з робіт про кораблі були частиною дипломної роботи по завершенню магістратури у Львівській академії мистецтв. І власне з цієї роботи почалася наступна серія батиків про хмари.

Задумавши серію батиків про хмари, художниця прагнула передати людям позитивний настрій, мрію у світле майбутнє. Роботи створювала після Майдану, коли особливо гостро відчувала потребу підтримати оптимізм у психологічному стані співвітчизників – саме тому легке повітря і краса. Тому - хмари у небі. Своєрідним посланням світові стала "Ластівка свободи", яку намалювано ще під час Майдану. Вона відображує переживання художниці у той момент. Дівчина, яка тримає свій світ з ластівкою, яка живе свободою... Якщо придивитися, то хмара, над якою летить ластівка, має обриси території України.

Запрошуємо на власні очі ознайомитись з цими та іншими цікавинками, що змінюють сприйняття можливостей та застосовності батику в наших життях.

 

 

 

 

 

 


© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.