Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Виставка петриківського розпису Валентини Міленко та Галини Назаренко


2 серпня 2010р. о 16.00

У МУЗЕЇ ГЕТЬМАНСТВА

Головного управління культури та мистецтв
Київської міської державної адміністрації

виставка майстрів петриківського розпису

Валентини Міленко та Галини Назаренко

(з 02.08.10 до 15.09.10)

02.08.10 о 16.00 - відкриття виставки

В день відкриття виставки буде проводитись майстер-клас.


      Село Петриківка – перлина України, знаходиться на території Дніпропетровської області. Ще в ХVІІІ ст. цей мальовничий край ( неподалік від берегів Дніпра) уподобав останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський. Так з часів заселення цих земель козаками й розквітли казкові квіти на стінах та коменах в хатах-мазанках. Сам орнамент взяв початок від стародавньої традиційної орнаментики, яка широко застосовувалася в побуті запорозьців, прикрашаючи житла, утварь та зброю.    
      З покоління в покоління передавався цей витвір мистецтва і все більше й більше удосконалювався. З часом майстрів ставало все менше, а потреби в прикрашанні осель зростали. Ось найспритніші майстрині й почали малювати орнамент на папері (килимки ,мальовки) та продавати. Малювали також й весільні скрині.
В 30-х роках ХХ ст. Олександр Статива заснував школу декоративного петриківського розпису яка існує й досі.
      Петриківський розпис  це один з видів рослинного розпису. Він переважно квітковий. Для петриківських майстрів характерна дивовижна спритність рук. Вони малюють без попереднього наміченого контура, ревниво дотримуючись старовинної техніки. Малюють майстри щіточками з кошачої шерсті, рогозинкою, пальцем. На папері малюють темперою з добавкою в неї яєчного жовтка, а в настінному розпису – гуаш, яєчна темпера, олійні фарби.
      Петриківка славиться своїм розписом, щедра на таланти. Петриківський розпис вижив і розквіт не загубившись у товщі століть, став складнішим, досконалішим, збагатився новим змістом і формами, різнобарвністю кольорів, заговорив про себе на весь світ.


      Валентина Міленко

      Роботи Валентини Міленко презентувалися на більш, як 70-и виставках усіх рівнів, побували у Росії, Білорусії, Канаді. Самобутність її авторської манери читається у кольорах та візерунках, які ніколи не сплутаєш із витворами інших майстрів. Її викладачем був Пікуш Андрій Андрійович, нині заслужений художник петриківського розпису. Навчалась на кращих зразках Пати Т.А., Соколенка В.І., Панка Ф.С. Цікаво, що Валентина розробила свою власну систему навчання юних майстрів і зараз веде курс петриківського розпису в Одесі. Навчання підростаючого покоління на найкращих зразках петриківського народного мистецтва, з його закоханістю у природу, гармонійним поєднанням змісту і форми, радісними кольорами – чи не найкращий вихователь смаку та любові до Вітчизни.
      Народилась 22.04.1957 р., с. Попово–Балівка Дніпропетровської області Освіта середня. Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва (петриківський розпис). Основні твори: "Букет” (1988), "Півень та курка” (1989), "Жоржини” (1994), "Зимові барви” (2000), "Бузок” (2001). 
      Член НСХУ (1994).
      Вже понад три десятиліття прикрашає квітами "петриківки" декоративні та вжиткові речі - вироби з дерева, металу. Малює також картини на папері.


      Галина Назаренко

      Творчості художниці притаманні самобутність і спадкоємність кращих традицій легендарних майстрів старшого покоління. Кожен її твір проникнутий різнобарв'ям природи рідного краю, який створює  відчуття свята. Серед улюблених сюжетів для пензля - українське село, квіти, Козак Мамай. Втілює "петриківку" на різноманітних матеріалах - папері, дереві, склу, стінах інтер'єрів.
      Малювати полюбляє традиційною котячою кісточкою, якою можна створити малюнок, ніби мереживо.
      Народилася 18 листопада 1968 року в селі Петриківка, Дніпропетровська обл. Там зараз мешкає та творить.

1980—1984 — навчалася в Петриківській дитячій художній школі. Вчителем був заслужений майстер народної творчості Панко Федір Савович.

1984—1988 — навчалася в Миргородському керамічному технікумі ім. М.В.Гоголя на відділені «Художня кераміка».

1989 — поступила ученицею до експериментального цеху Дніпропетровського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду (в 1998 році перейменовано на Центр народного мистецтва «Петриківка»).

З 1990 і по сьогодні працює художником петриківського розпису у Дніпропетровському художньо-виробничому комбінаті (або ЦНМ «Петриківка»).
За період творчої діяльності створила понад 1500 творів петриківського розпису в різноманітних техніках і на всеможливих матеріалах. 
Твори майстрині петриківського розпису розійшлися не лише в Україні, а й за кордон (зокрема, у Францію, Італію, Німеччину, Америку, Канаду, Австралію). Художниця бере активну участь у виставках. Робила ескіз на пластикову картку ПриватБанку, ескіз деколі для посуду Московському заводу. Спільна робота художниць: розписи ресторану «Щекавиця»(м.Київ, на Подолі 2007 р.), та розпис банкетного залу ресторану «Хатинка»(м. Київ, вул Червоноармійська, 2008р).



 


  


  






© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.