Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Виставка «Остання з роду Скоропадських» (до річниці пам’яті Гетьманівни Олени Павлівни Отт-Скоропадської)

 

Основна мета виставки – віддати шану Олені Отт-Скоропадській – наймолодшій доньці Павла Скоропадського, гетьмана Української Держави 1918 року, представниці старовинної родини української козацької старшини в річницю її смерті.

Народилася Олена Павлівна  5 липня 1919 р. в Берліні. Померла 4 серпня 2014 року і похована у Швейцарії.

Олена Павлівна Отт-Скоропадська приїхала в Україну в 1991 році на запрошення Академії наук України. Це стало можливим вже в незалежній державі. Вона часто, по можливості,  відвідувала батьківщину свого батька. Колектив  Музею гетьманства у перші місяці своєї діяльності познайомився з Гетьманівною. Знайомство переросло в міцну дружбу, що проявилася в постійній підтримці Оленою Павлівною музею. Вона допомагала формувати колекцію фондів, передаючи унікальні родинні матеріали та речі. 

На виставці представлені фотографії  Олени Павлівни та її рідних і друзів. Зокрема, родинні фото початку століття, фотокопії з ЦДІА України в м. Києві, фотокопії з альбомів «Скоропадські. Родинні альбоми» в 2-х книгах автори Т.Осташко та Ю.Терещенко – К.: Темпора, 2014 р., фото передані  архівістом і перекладачем Галиною Сварник (м. Львів), художницею Галиною Дигас (м. Київ). Також на виставці представлені музейні предмети, що належали Олені Павлівні, або її рідним. Окремі фото розповідають  про приїзд ЇЇ Світлості Олени Павлівни до України, відвідування нею Музею гетьманства, зустрічі з прихильниками та друзями в Україні.

Відвідувачі виставки можуть познайомитися з постійною експозицією зали «Гетьман Павло Скоропадський та Українська Держава 1918 року» і побачити щедрі дарунки Гетьманівни Олени Отт-Скоропадської, серед яких прекрасні портрети гетьманів України роботи художниці Ольги Мордвінової виконані в Берліні у 20-тих роках минулого століття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.