Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Коцарська краса. Виставка Олександри Прокопенко
 
 

Олександра Стефанівна Прокопенко народилася 1937 року на Харківщині. Має вищу художню освіту. Закінчила Львівське училище прикладного мистецтва та Московський технологічний інститут (художній текстиль). Ще в училищі оволоділа всіма техніками ткацтва, килимарства та вишивки. Її дипломна робота - килим "Дзвінко пряла, тонко ткала" - експонувалась на республіканських художніх виставках 1967 року.

Кожний твір О. Прокопенко свідчить про те, що автор бездоганно володіє технікою народного ткацтва, тонко відчуває колір. На основі народних рушників вона створює свої мотиви, яким властивий лаконічний, виразний малюнок. Килими художниці приваблюють своїм неповторним, оригінальним вирішенням, тонким відчуттям колориту, глибоким емоційним настроєм.

Олександра Прокопенко - одна з небагатьох майстрів народного мистецтва, яка володіє технікою коцарства. Термін "коц" позначає ворсові килими з характерними рисунками і фактурою, які відрізнялись від фактури килимів більш довгою ворсою. Косарський промисел найбільш поширений був у Харківській губернії на початку 19 ст., виробництво рахувалось десятками тисяч виробів (це в основному були попони для коней). Орнаменти композицій своїх коців Олександра Стефанівна будує на основі традиційного народного коцарства Наддніпрянщини, зокрема Київщини. У своїх творах О. С. Прокопенко втілює у всій повноті знання народної традиції, композиційну , образотворчу і колористичну майстерність на рівні високого професіоналізму.

Твори О. Прокопенко достойно представляють Київщину на обласних та всеукраїнських виставках і посіли гідне місце в музеях України, у приватних колекціях шанувальників народного мистецтва.

Олександра Прокопенко є лауреатом премії ім. Данила Щербаківського, 2009 року їй присвоєно звання "Заслужений майстер народної творчості України".
 
 
 
 
    
 
    
 
 
 
 

© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.