Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Виставка «Яворівський візерунок»

 

Яворівський розпис – це український народний промисел, який виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського р-ну Львівської області — центрі збуту розмальованих виробів із дерева. Яворівський розпис має свої давні традиції. Найбільш часто він використовувався при прикрашанні скринь. Як правило, орнамент складався з рослинних і геометричних мотивів.

Широко застосовувався яворівський розпис і на дерев'яних іграшках— кониках, метеликах, пташках, візочках, виготовлених з дерева із оригінальною конструкцією, механікою для кожної забавки, які за задумом були прості, реалістичні, привабливі. Різновидом розпису дерев’яних виробів було малювання сувенірних точених виробів (вазочки, грибки, яйця-мальованки) або ж предметів побуту (кухонні дощечки, лопатки, ложки). Яворівський розпис вирізняють характерні елементи (квіти, ружі, зірки, віночки, качечки, кривульки, цяточки, рисочки тощо) і переважно п'ять кольорів (зелений, жовтий, червоний, коричневий, білий та їх похідні).

До вашої уваги на виставці представлені дитячі іграшки яворівських майстрів Семена Тлустого і Галини Шумило.

Останні роки на Львівщині активно відроджуються традиції яворівського орнаменту. Художниця і викладач живопису в ХПТУ №14 смт. Івано-Франкове Наталя Дюг в авторських картинах на склі та тканині майстерно застосувує символіку яворівського розпису і тим самим долучилася до його відродження. Яворівському району Львівщини притаманний різновид української вишивки – яворівський орнамент, характерними кольорами в якому є зелений, оранжевий, жовтий і зрідка чорний. Яворівська вишивка найбільше застосовувалась в декорі жіночого і чоловічого одягу. Вишивальниці майже не вишивали тканин інтер'єрного призначення. Лише з 1920 р. в інтер'єр яворівської хати почали входити вишиті рушники. Сучасну яворівську вишивку ви побачите в Музеї гетьманства ознайомившись з узорами   Марії Сомиги.

Запрошуємо киян та гостей міста до Музею гетьманства на виставку «Яворівський візерунок» і ознайомитися з народним мистецтвом Яворівщини.

 

(За матеріалами сайту: www.etnoselo.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.