Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Мистецькі виставки
Відео про нас
Статті
Бібліотека музею
Скачати книгу
Контакти

Оголошення
З 9 до 28 червня 2016р.
експонується виставка
живопису Павла Пушкарьова

З 7 до 26 червня 2016р.
експонується виставка
вишивки Макаренко Світлани
"В країні вишиваних мрій"


Ми на Facebook


Буккросинг


Музей зробив поличку
з книгами Буккросингу!


Партнери сайту











Лічильник


Виставка Богородичних ікон "Заступниця тепла світу холодного"

 

 

На виставці Богородичних ікон “Заступниця тепла світу холодного” представлено 41 ікону з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”, які репрезентують ікономалярство Чернігівщини XVIII — початку ХХ ст.
Колекція ікон Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” створювалася протягом більше сорока років (від часу його заснування в 1967 році) і налічує понад 900 одиниць зберігання. Джерела її формування різноманітні: передання ікон державними органами, представниками релігійних громад та приватними особами під час науково-пошукових експедицій, дарування та придбання в жителів Чернігівщини, колекціонерів та в антикварних крамницях.
Протягом 70—80-х рр. минулого століття співробітники заповідника здійснили численні науково-пошукові експедиції по області з метою виявлення, взяття на облік і врятування пам’яток мистецтва, коли значна кількість храмів була закрита, ікони залишались у церквах без нагляду, в занедбаному стані, а частину їх розібрали жителі міст і селищ. Переважна більшість цих ікон, уже на момент передання їх представниками церковних громад закритих храмів, були в аварійному стані або значно пошкоджені. Ікони була відреставрована фахівцями реставраційних майстерень Чернігова та Києва. Фактично співробітники заповідника врятували значну частку із виявлених тоді ікон від загибелі. 
Географія зібраних у колекції заповідника ікон досить широка: Чернігівський, Городнянський, Ріпкинський, Щорський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Ніжинський, Талалаївський, Бобровицький та інші райони Чернігівщини. 
На виставці представлені чисельні образи Богородиці — найпоширеніші та найулюбленіші іконописні образи в Україні. Багато поколінь наших предків утілювали в цьому образі ідеал жінки — вірної захисниці, доброї і дбайливої матері, заступниці людей. За час існування виникло декілька типів зображень Богородиці. На виставці представлені переважно ікони типу Одигітрії, як одного з найпоширеніших зображень Марії у XVIII—ХІХ ст., а також інші іконографічні типи: Замилування, Знамення, Живоносне джерело, Неопалима Купина, Коронування Богоматері, Покрова.
З образом Богородиці народ пов'язував свої надії на краще життя, приписував йому чудодійну силу. Народ вважав Богородицю Небесною Заступницею перед Богом, її допомога є найдієвішою, оскільки її син Ісус Христос не може відмовити матері. 

 

 

 


© Музей Гетьманства 2024. Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.